Från noll kronor till tusentals – investera på rätt sätt!

Det är bra när pengar sätts i arbete och förökar sig, och detta händer om du tänker smart och planerar din ekonomi. Du kan börja redan som tonåring och du har möjlighet att få en fin passiv inkomst med tiden!

För den som börjar, oavsett ålder, gäller det att anpassa investerarstilen efter hur mycket eller lite pengar du har – samt efter var du vill komma och hur lång tid framåt du kommer att fortsätta investera. Sätt ut ditt mål med investeringarna eller det aktiva sparandet. “Aktivt” sparande betyder att pengarna sätts i arbete och kan föröka sig.

Hög eller låg risk

Om du har ett kapital att investera kan du fördela det mellan hög och låg risk och exempelvis investera i enskilda aktier eller fonder där det finns en färdig portfölj med olika företag. Den snabbväxande tekniksektorn – miljöteknik, IT, hälsa och medicinteknik, innovationer – medför ofta en högre risk men det kan finnas många bra långsiktiga investeringar som kan mer än dubbla dina pengar. Det gäller att ha is i magen när dessa går upp och ner och att tänka långsiktigt.

Fonder är bra eftersom du kan spara en hundralapp i månaden om du önskar, eller betydligt mer.

Om du ska börja spara och har många år framför dig kan du också välja utdelningsaktier, vilket innebär att du löpande vid varje vinstutdelning kan sätta tillbaka hälften och köpa fler aktier, samt ta ut hälften för eget bruk. För varje gång ökar ditt kapital och därmed utdelningen. Det är viktigt att välja företag med en bra tillväxthistorik.

Om du inte har investerat tidigare bör du rådfråga din bankman och berätta för henne eller honom om din målsättning för att få rätt rekommendation för dig. Det kan bli riktigt spännande.

Investeringssparkonto

Ett tips är att öppna ett “investeringssparkonto” på banken. Detta innebär att de fonder och aktier som du lägger under detta konto beskattas varje år till en förmånlig procent, istället för att varje enskild affär blir beskattad. Om du vill köpa aktier behöver du även en värdepappersdepå (VP-konto).

azalea