Lite om mervärdesskatt

En rosa spargris

Mervärdesskatt brukar i folkmun kallas för moms. Det kommer från att skatten tidigare hette mervärdesomsättningsskatt. Den infördes i Sverige år 1960 som en tillfällig skatt, men den blev kvar under lite andra namn och former. Moms är något som betalas av slutkonsumenten och som går till staten. Beroende på vad det är för typ av vara så är det olika procentuella satser på momsen. Den som är allra vanligast är 25%. Som konsument betalar man då för varan som kostar 100 kronor samt skatt på 25 kronor, totalt kostar varan 125 kronor för konsumenten.

Om man vill lära sig mer om ekonomi så kan man läsa om det på http://finansly.se/, där finns både förklaringar kring ekonomiska begrepp och tips och råd. När det gäller moms så kan skattesatsen ligga på 6%, 12% eller 25%. Det är 6% moms på exempelvis böcker, tidningar och tågresor i Sverige. Skattesatsen 12% gäller för exempelvis restaurangbesök, hotell och livsmedel. Rent krasst kan man säga att 25% gäller på alla andra varor. Det händer också att man väljer att ändra på skattesatserna. År 2018 ändrade man momsen på biobiljetter från 6% till 12%.

Många sedlar på hög

Företagare har lite jobb med sin moms. Då de köper in varor så får de lyfta den ingående momsen. Det vill säga att de vid köptillfället betalar momsen men får deklarera till Skatteverket och få tillbaka momsen. Om man däremot säljer något så har man en utgående moms att deklarera och kan få betala för den. Man kan ha både månads-, kvartal- och årsmoms.

Momsfria verksamheter

Det finns också en del varor och tjänster i Sverige som inte är momspliktiga. En av dessa saker är all utbildning, allt från studiecirklar till grund-, gymnasie- och högskola samt universitet. All sjuk- och tandvård är också helt momsbefriad. Det betyder att varken de som bedriver verksamheten eller den som utnyttjar verksamheten, som patienter, behöver betala någon form av moms. Bank- och finansieringstjänster är en annan verksamhet som inte behöver tänka på moms. Så ett banklån är alltid helt momsfritt.

En grå miniräknare

Det finns delade meningar om moms, en del tycker det är bra att staten får in pengar på det sättet och vissa tycker att det är vedervärdigt. Oavsett så finns momsen med oss i nästan alla situationer där man köper eller säljer en vara eller någon form av tjänst.

Under 2018 har inköp från andra länder som Kina ökat stort så Postnord höjde avgifterna genom att lägga på ett momsbelopp på varje paket. Detta då konsumenterna inte tidigare betalade moms på dessa varor. Alla varor som kommer in till Sverige från utlandet ska behandlas som varor inköpt i Sverige. Detta har tidigare legat på konsumenten att deklarera och just Kina har haft specialregler kring detta. Momssatsen på dessa paket ska vara den vanligast använda, det vill säga 25%. Avgiften är nu igen borttagen från Postnord då konsumenterna istället för att betala moms valde att inte hämta ut paketen.

azalea