Så får du ihop privatekonomin

Efter julen är det många som kämpar med att få ordning på ekonomin igen. Det är inte ovanligt att handla julklappar och julmat på faktura för att få julen att gå ihop. Det är naturligtvis en mycket bra och smidig lösning, men även om du inte betalar för stunden måste du ändå betala tillbaka tids nog. Det är kan sätta onödig press på ekonomin och göra det svårare än det var innan, men oroa dig inte. Det finns sätt att komma på fötter igen.

För att du ska kunna balansera din ekonomi efter julens alla inköp behöver du avsätta tid för just privatekonomin. Planera gärna in lite extra tid vid första tillfället och avsätt sedan tid en gång i månaden för att kontrollera att du fortfarande är på rätt väg. Här nedan listar vi några av våra bästa “kom igång” knep som du kan använda dig av.

Se över snusutgifterna

De fasta utgifterna kan du sällan göra något åt, men de rörliga och spontana utgifterna är enklare att kontrollera. Om du snusar kan du t.ex. byta ut ditt vanliga snus mot gott snus från Helwit som är både billigare och tillverkat av högre kvalitet än många andra. Du kan också skippa cigaretter och nikotinprodukter helt och istället köpa en Vape med nikotinfri E-juice. Helwit köper du enklast hos Haypp.

Avsluta abonnemang

Har du många abonnemang som sällan kommer till användning är det bra att avsluta dessa så snabbt som möjligt. Du kommer troligtvis att ha uppsägningstid, men det är fortfarande bättre än att låta dem rulla på. Kolla även appar i mobilen med onödiga prenumerationer.

Betala av

Det är jobbigt och svårt att stå utan pengar, men ibland är det bättre att betala av allt (eller så mycket som möjligt) direkt och leva lite fattigt en månad. Ju fler utgifter och fakturor du kan bli av med, desto snabbare kommer du på fötter igen.

azalea