Bostadsrätt VS hyresrätt

När det gäller boende så brukar det vara en ganska stor del av hushållets utgifter per månad och genom att se över ditt boende kan du spara pengar eller få ett mer kvalitativt boende för samma pengar. Här ska vi ta upp för- och nackdelar med att bo i hyresrätt respektive bostadsrätt.

En hyresrätt är en bostad du hyr, någon annan äger den och förvaltar och sköter om den åt dig. En bostadsrätt äger du själv och tillsammans med de andra boende i samma område bildar ni en förening och det är föreningen som förvaltar och tar hand om alla bostäderna.

Bostadsrätt

Fördelarna med bostadsrätt är att du äger ditt eget boende, du kan renovera, måla om och lägga nytt golv efter behag och du har oftast en lägre månadshyra för bostaden. Du kan vara med och påverka hyra, renoveringar och underhåll av fastigheten samt vilka regler som gäller för området genom att aktivt sitta med i styrelsen.

Nackdelarna kan vara de samma som vissa av fördelarna. Det krävs ett engagemang för att styrelsen i bostadsrättsföreningen ska kunna skötas på rätt sätt, det krävs rätt folk på rätt plats och att inget fiffel förekommer. Folk måste ta ansvar för föreningens ekonomi och vad som behöver göras. Det kan också vara svårare att få folk vräkta på grund av dåligt beteende och regelbrott. En annan nackdel är att om exempelvis ditt kylskåp går sönder får du själv ansvara för att det blir lagat eller ersatt. Är du inte rik så behöver du sannolikt ta bolån för att kunna köpa bostadsrätten.

Hjälp med styrelseverksamheten

En bostadsrättsförening måste skötas på ett bra sätt för att det ska bli en hållbar framtid och för att underhållet av fastigheten inte ska sättas efter. Det kan gälla renoveringar, kontakter med elbolag och liknande. Vet styrelsen inte vad den gör körs föreningen i botten, men det finns hjälp att få. Det finns företag som hjälper bostadsrättsföreningar att fungera på ett bra sätt och Nabo har väldigt nöjda kunder och hjälper till med utbildning av sittande styrelse men även förvaltning av själva föreningen eller hjälp med att förenkla olika delar av skötsel och administration.

Hyresrätt

Det finns många fördelar med att bo i hyresrätt. Det är smidigt, går något sönder är det bara att ringa vaktmästaren eller servicekontoret. Du behöver inte delta i några föreningsmöten eller sitta i någon styrelse och vill du inte ha samröre med grannarna slipper du. Det enda du behöver göra är att betala hyran och övriga räkningar och se till att följa de regler som hyresvärden har för området och bostäderna. Du slipper även ta bolån, en klar fördel.

Nackdelar med just hyresrätt är att det ofta är en betydligt dyrare månadsavgift än vad det är på bostadsrätter. Du får heller inte ändra i lägenheten hur som helst utan hyresvärdens tillstånd, och om du ändrar ska det oftast återställas till ursprungligt skick innan du flyttar. Lämnar du onormalt slitage eller hunden gnager sönder trösklarna blir du ersättningsskyldig.

azalea