När är det rätt att ta ett konsumtionslån

Att låna pengar kan ibland vara det bästa sättet att finansiera ett inköp. Med det sagt så ska du givetvis aldrig låna pengar lättvindigt. Tänk på att du kommer behöva betala tillbaka dem, och se också till att du har utrymme att göra det även om du till exempel blir av med jobbet.

Om du behöver ett lån är det bara du som kan avgöra, men några exempel på när det kan vara en bra idé att göra det är som följer.

När du ska göra en större investering

Behöver du en ny soffa eller ett nytt kök? Då kan någon form av konsumtionslån vara bra att ta. Tänk på att om du håller på och testar din kreditvärdighet genom att söka flera lån så riskerar du faktiskt att sänka kreditvärdigheten. Kreditföretagen tittar nämligen på hur många förfrågningar det gjorts på dig på sistone. Om du hamnat i den fällan kan du behöva söka ett lån utan UC med många förfrågningar och riskerar att få sämre lånevillkor.

Vid köp av bil, båt, husvagn eller liknande

Om du ska köpa någon typ av fordon är det ofta också nödvändigt att låna pengar. Här beror det väldigt mycket på vem du köper fordonet av när ränta och avgifter ska sättas. Om du köper av en auktoriserad handlare så kan du få ett särskilt lån med ofta väldigt låg ränta. Då har banken din nya bil, båt eller husvagn som säkerhet. Du kommer dock vara tvungen att betala en viss handpenning. Detta är styrt i konsumentkreditlagen och är för både din och bankens säkerhets skull. En bil kommer alltid tappa en rejäl del av sitt värde direkt när du kör ut den från handlaren, särskilt om den är helt ny.

Om du handlar en begagnad vara av en annan privatperson så har du inte möjlighet att få ett billån. Om det redan finns ett på bilen så kan ni dock i vissa fall skriva över det på dig. I annat fall är du hänvisad till privatlån utan säkerhet.

azalea