Tänk på detta när du tar företagslån

Om du ska ta ett företagslån behöver du fundera över samma saker som om du skulle ta ett lån för privat räkning. Det vill säga ränta, avbetalningstid och så vidare. Utöver det tillkommer ett gäng bryderier som är särskilt angelägna för företagslån.

Växa snabbt eller långsamt?

Företagslån tas väl egentligen alltid med målsättningen att ge företag bättre förutsättningar att växa. Frågan är dock om du måste ta lånet, eller om det är bättre att företaget växer långsamt och organiskt.

Jämför och kontrollera

Jämför mellan olika lån och kontrollera villkoren noggrant. Om du surfar in hos Qred.com hittar du företagslån med bra villkor som du kan ansöka om enkelt med bankidentifikation och få svar redan samma dag.

Hur mycket behöver du låna?

Tumregeln för lån, oavsett om det handlar om privat- eller företagslån, är att du aldrig ska låna mer än vad du verkligen behöver. Risken när du lånar ett större belopp är att du spenderar det på inköp som i längden visar sig vara onödiga.

Ha en detaljerad och realistisk affärsplan

I många fall kan det bli lättare för dig att få ett företagslån om du ställt upp en detaljerad affärsplan. Om du inte redan har en kan arbetet med den vara ett bra sätt att vidareutveckla din verksamhet, oavsett om du sedan får lån eller inte.

Vad kan du använda företagslånet till?

Ett företagslån kan förstås användas till många olika saker. Några typer av investeringar är dock vanligare än andra. Här följer några exempel:

  • Investera i ny utrustning
  • Renovera kontoret/företagets lokaler
  • Produktutveckling
  • För att täcka upp kundfakturor
  • Som buffert under tuffa tider

Vilka faktorer är avgörande för att få företagslån?

Om ett företag får ett företagslån eller inte beror på många olika faktorer. Till exempel bedöms den som äger företaget, om företaget anlitat extern revision eller inte, samt balansräkningen. Om du blir positivt bedömd på de flesta av punkterna, då får du ett företagslån.

Om du har företag, lycka till med den fortsatta utvecklingen!

azalea